2016. március 22., kedd

Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten (Ambrózy báró esetei 1.)

Kellemes felütése volt a sorozatnak, mert hogy van folytatása az már biztos, és a sztori további köteteket kíván. Ez a regény bizonyítja, hogy a jó krimi minden korban megállja a helyét. Nincs szükség modern analizáló eszközökre, ha van egy sármos báró, akinek kifinomult a megfigyelő képessége és bátorsága is van bőven. No meg pénze és befolyása, de talán, ami még fontosabb, csillapíthatatlan a kíváncsisága. Külön öröm számomra, hogy e szórakoztató olvasmány szerzője magyar. Csak így tovább...!

Fülszöveg:
Budapest, 1896. A város a millenniumi ünnepségek lázában ég. Marosvásárhelyről érkezett a 16 éves Hangay Emma kisasszony, akinek a rendezvények második napján nyoma vész. Négy évvel később titokzatos távirat érkezik az azóta is gyászoló édesapa címére: a különös üzenetet Emma, a rég halottnak hitt lány küldte! Az ekkor 17 éves Mili, Emma húga azonnal a fővárosba utazik, hogy nővére keresésére induljon. Kalandok sora veszi kezdetét, melyek kibogozásában egyetlen támasza a jó hírű, ám igen zord természetű mesterdetektív, Ambrózy Richárd báró lesz.


Értékelés:
A központi téma adott, hisz a címből már kiderül mire fűzi fel a történetet az író. Ám a sztori sokrétűbb, mint amit csupán ez a cím ígérhetne. Önállóan is megállja a helyét a könyv, ám az igazi rajongók már biztosan keresik a sorozat második kötetét, A Rudnay-gyilkosságok címűt. A korabeli helyszín leírása ámulatba ejtett. Én kevésbé vagyok ismerős a fővárosban, így minden egyes utca, üzlet helyét valósnak tekintem. Amennyiben a környezet és a könyvben szereplők története valós, akkor le a kalappal az író előtt az átfogó kutatómunka miatt.

Hangay Emma (Gerlice): Életvidám lány, hiányoltam az életéből a szerelmet.
Hangay Emília (Mili): Bátorságát irigylem, sokban hasonlít a nővérére.
Báró Ambrózy Richárd: Stílusa kissé nyers, néha lehull az álarc.

Még sok a kérdőjel a leányrablás kapcsán, de ami bizonyos, Gerlicét kevésbé viselte meg az őt ért sokk, mint ahogy például engem érintene egy ilyen durva bűncselekmény. A lány körül mindig forrt a levegő, így egy igazán perzselő szerelmet érdemelne.

Húga egy igazi kis boszorkány, persze a jó értelemben. Szerintem nincs a környezetében olyan, aki ne kedvelné. Sokszor még a karót nyelt báró sem tud vele mit kezdeni. Kettősük romantikára éhezik. Mili nem tudja letagadni a nővérét, volt olyan pillanat, amikor nem tudtam eldönteni, éppen melyikükről olvasok. 
 
A legérdekesebb karakter Ambrózy báró, akiről még nagyon keveset tudunk, de az már nyilvánvaló, hogy eszes, gondoskodó férfival állunk szemben. A nőkről alkotott véleménye bizonyára a későbbiekben megváltozik, úgy érzem, hogy Miliben emberére talált. Várom a folytatást, minden tekintetben!


Pozitívum: Szórakoztató volt, igazán kikapcsolódtam az olvasása közben.
Negatívum: Kicsit zavaró volt a sok lábjegyzet.

Kedvcsináló idézet:

Ambrózy báró tiszta szívből, lelke legmélyéig hitte, hogy a szoknyát viselő személyek, különösen, ha még nem töltötték be az ötvenet, mind ostobák.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése