2016. augusztus 29., hétfő

VISSZANÉZŐ – Harry Potter és a Titkok Kamrája

Soha eszembe nem jutott volna, hogy az első részt, a HP és bölcsek kövét követően ne olvassam tovább a sorozatot. Annyira természetes volt a folytatás, mint a levegővétel, és annyira tetszett, hogy itt már a mindennapjaim részévé vált. Sok-sok év távlatából és számtalan újraolvasást követően sem tudok kedvenc könyvet, vagy kevésbé tetszőt választani. Viszont van egy jelenet ebben a részben, amelyet Ron Weasley-vel egyetemben nem kedvelünk. Igen, a pókos jelenet Aragoggal és ivadékaival. De még ettől függetlenül is imádtam.

Kedvenc idézet:



„– Figyelj, Harry – szólt Lockhart. – Mikor Draco rád szegezi a pálcáját, te csináld ezt.

Azzal felemelte saját pálcáját, és megpróbálkozott egy bonyolult lengetős figurával, de az egészből csak annyi lett, hogy a végén elejtette a pálcát. Piton gúnyos mosolyától kísérve gyorsan lehajolt érte, és így szólt:

Hoppá… Egy kicsit izgatott a pálcám.

Piton odalépett Malfoyhoz, és valamit súgott neki. Malfoy elvigyorodott. Harry nyugtalanul pillantott Lockhartra:

Tanár úr, megmutatná még egyszer a védekezést?

Betojtál? – sziszegte Malfoy halkan, hogy Lockhart ne hallja.

Csak szeretnéd – vetette oda Harry.

Lockhart kedélyesen megveregette Harry vállát.

Csak csináld, ahogy mutattam, fiam.

Dobjam el a pálcámat?”



A könyv hangulata és az elkészült film is, ahogy mondani szokás, a boldog békeidőket juttatja az ember eszébe. Pedig jobban belegondolva ez az év sem volt veszélytelen a Roxfortban. Csak még annyira édesnek és gondtalannak tűntek a gyerekek, pedig az iskola falai között egy szörnyeteg szedte áldozatait.





Az első könyvben a varázslóvilág alapjait már megismerhettük, de mindig van újabb és újabb ámulni való, amely megerősíti bennünk, ez tényleg egy varázslatos világ nagyon jól kitalált karakterekkel, atmoszférával és történettel. Harry Potter kellőképpen beletörődött a sorsába, de újabb nehézségekkel kell szembenéznie, miután kiderül, lehetséges, hogy köze van az iskolában rejtőző szörnyeteg ámokfutásához. Barátai, Hermione és Ron még akkor is mellé állnak, mikor már mindenki elfordul túle. Mentora és az iskola igazgatója, Dumbledore professzor mindvégig hisz a fiú ártatlanságában. Hogy meghálálja-e a bizalmat Harry, vagy beteljesedik az iskola egyik alapítója, Mardekár akarata, az kiderül a könyvből.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése