2016. szeptember 18., vasárnap

VISSZANÉZŐ – Harry Potter és az azkabani fogoly

Az első találkozás Harry Potter világával ehhez a részhez köthető. Egy unatkozással teli délutánon a moziban kötöttünk ki a barátnőmmel és, jobb híján ezt a filmet néztük meg. Mondanom se kell, hogy felét sem értettem a történetnek, hiszen nem ismertem az előzményeket, de már akkor nagyon lekötött a jól kidolgozott varázslóvilág, a furcsa lények és az időnyerős-időutazós rész, amely azóta is a kedvencem. Sok év telt el és szinte megszállottja lettem a történetnek köszönhetően egy unatkozással teli délutánnak és a mozinak, amely csak egy filmet vetített akkor.

Kedvenc idézet:

Percy ellenben ünnepélyesen kezet nyújtott Harrynek, mintha most találkozna vele először, és így szólt:
Harry, örülök, hogy látlak.
Szia, Percy – felelte visszafojtott nevetéssel Harry.
Remélem, jól vagy – biccentett nagy komolyan Percy, miközben kezet ráztak. Harry úgy érezte, mintha a polgármester fogadásán lenne.
Igen, köszönöm…
Harry! – Fred befurakodott bátyja elé, és mélyen meghajolt. – Kimondhatatlan gyönyör viszontlátni téged, kedves barátom…
El vagyok bűvölve! – tódította George, és Fredet félrelökve megragadta Harry kezét. – Őszinte hódolatom, öreg cimbora!
Percy összevonta a szemöldökét.
Elég volt, fiúk! – szólt rá az ikrekre Mrs Weasley.
Fred rámeredt az anyjára, mintha most venné csak észre, hogy ott van, és most az ő kezét ragadta meg.
Anya! Szóhoz se jutok az örömtől!”

Ha megkérdezik, a sorozatból melyik a kedvenc filmem, akkor elsőként az azkabani fogolyt említem. Azóta nem számoltam hányszor néztem meg ezt és persze a többi epizódot, de az első találkozás mindig nyomot hagy az emberben. A dementorok megjelenésével, a komorabb képi világgal már korántsem gyerekmese látszatát kelti a film sem.



A Harry Potter és a bölcsek köve, valamint a Harry Potter és a titkok kamrája után nem kérdés, hogy ezt a könyvet is el kell olvasni. Még nem ölt gigászi méreteket az oldalak száma, akár egy nap alatt végig lehet pörgetni, annyira olvastatja magát. A Sötét Nagyúr személye ebben a kötetben kissé háttérbe szorul, az azkabani börtön egyik foglyának szökése jelen pillanatban nagyobb veszélyt jelenthet Harry-re, aki egyre többet tud meg elhunyt szüleiről, azok barátairól és a bosszú érzése mind jobban előtérbe kerül. A Hermione birtokában lévő időnyerővel, és a dementorok legyőzésével a fiataloknak két életet is sikerülhet megmenteniük. Nem csekély a feladat, de Harry, Ron és Hermione az első két évben már megedződtek a Roxfort falain belül, így bátran vállalják az újabb kihívást.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése