2017. március 18., szombat

Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses – Tüskék és rózsák udvara

Megpróbálkoztam az írónő új sorozatával és kellemesen csalódtam. Az Üvegtrón sokakkal ellentétben nem tudott annyira elvarázsolni, hogy azonnal folytassam a sorozatot, ez a széria viszont elérte, hogy várjam a következő epizódot. Azért ennek a regénynek is megvoltak a gyengeségei, helyenként nagyon untam a körmondatokat, amelyek aprólékosan leírták főhősünk tevékenységét. Mindentől függetlenül egy szerethető sorozat kezdő kötetéről számolhatok be, és ami külön öröm, a függővég nem brutális, így kibírom a következő részig.


Tartalom:

A tizenkilenc éves Feyre az erdőben vadászva megöl egy farkast, ám nem sokkal ezután egy másik szörnyeteg bukkan fel, aki jóvátétel gyanánt magával hurcolja egy olyan baljós és mágikus vidékre, amit a lány csak a legendákból ismer. Feyre hamar rájön, hogy fogvatartója valójában nem állat, hanem Tamlin, egyike azoknak a halálos és halhatatlan tündéreknek, akik egykor a világ felett uralkodtak.
Tamlin birtokán Feyre jéghideg gyűlölete forró szenvedéllyé alakul át, és ez az érzés felperzsel minden olyan hazugságot és figyelmeztetést, amit neki a tündérek csodálatos, ámde veszedelmes világáról korábban mondtak. Azonban a tündérek birodalma felett egyre nő egy ősi, gonosz árnyék és Feyre-nak kell megtalálnia a módját, hogy feltartóztassa… vagy örök pusztulásra ítélje Tamlint és világát.

Értékelés:

Nem árulok el nagy titkot, és a fülszöveg is feltárja, hogy főhősnőnk döntésétől áll vagy bukik a tündérbirodalom sorsa. A rejtélyek és rejtvények kissé nyakatekertek, olykor azt az érzetet keltik, hogy a szerző csak hasra ütött, vagy utólag módosította a megoldásig vezető utat. De nézzük el neki ezeket a baklövéseket, mert szerethető karaktereket teremtett, valamint a gonosz is több árnyalatban jelenik meg. Ha sikerül átrágnunk magunkat az első ötven oldalon, akkor már érdemes végigolvasni. A következő rész megjelenéséig a kiadó ígérete szerint az év második feléig kell várni.

Feyre: Kissé tudatlan emberlány, de elvarázsolja a tündérvilág férfi tagjait.
Tamlin: A tökéletes férfi mintapéldánya, de szerintem túl unalmas.

A történet főszereplője az emberlány, aki próbálja megmenteni a családját az éhínségtől. Egy véletlen folytán kerül a főtündér udvarába, ahol előbb-utóbb otthon érzi magát. Amikor rájön, milyen feladatot szán neki a sors, már majdnem késő, de Feyre kiemelkedő bátorságról tesz tanúbizonyságot, mikor szembeszáll a gonosszal.
Nem sok rosszat lehet elmondani Tamlinről, aki az udvarába hurcolja az emberlányt. Rendíthetetlen harcos, jóképű herceg, akit átok sújt, így a varázsereje fogyatkozóban. Nem kényszeríti semmire Feyre-t, szeretné, ha saját maga jönne rá az összefüggésekre, ezáltal nekem túlságosan megbocsátónak, elnézőnek tűnik.

Lucien: Humort hozott a történetbe, a tündérudvar bohóca is egyben.
Rhysand: A legérdekesebb karakter, sötét, veszélyes, és mégis szimpatikus.

Tamlin jobbkeze Lucien, akinek megvan a saját élettörténete. Ettől függetlenül a fiatalok életét a sajátja elé helyezi, a lányt többször is megmenti.
Nekem az az érzésem: előbb-utóbb főszereplővé növi ki magát Rhysand. A sötétséggel körülvett főtündér a jövőre nézve fontos egyezséget kötött Feyre-vel.

Pozitívum: Jobban tetszett, mint az Üvegtrón
Negatívum: Olykor akadozik a történet, sok a felesleges körülírás.

A könyv borítója hasonló tematikát követ, mint az írónő által jegyzett Üvegtrón-sorozat. A vörös az alapszín, a főszereplő is látható, mégpedig abban a ruhában, és olyan tetoválásokkal, amelyek kulcsszerepet játszanak a történetben. Ezen kívül tüskék szövik át a borítón látható képet.

Kedvcsináló idézet:


„– Undorító rohadék vagy.
Feltétlenül meg kell kérdezzem Tamlintól, hogy ilyen hízelgéssel nyerted-e meg a szívét.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése